Limppu Witick


BIOGRAFIA


Olen Limppu,  kokkolalaislähtöinen taiteilija vuosimallia 1991. Vanhempani ovat kutsuneet minua tuolla lempinimellä niin kauan kuin muistan, mutta taiteilijanimekseni se valikoitui vasta paljon myöhemmin. Taiteilijanimen käyttöönottoon johti se, että harvinaisesta sukunimestäni huolimatta kokonimikaimojani on Suomessa yllättävän paljon, ja meidät sekoitettiin jatkuvasti toisiimme.

Olen opiskellut taidetta Kokkolan Lasten ja nuorten kuvataidekoulussa 1998–2006, pääaineenani lyijykynäpiirtäminen. Kuvataidekoulu jäi vuoden päähän päättötodistuksesta, sillä ollessani 15-vuotias tutut kuviot jäivät taa, kun muutin Rovaniemelle.  Taide kuitenkin pysyi elämässä mukana, ja vuonna 2007 minut hyväksyttiin Lyseonpuiston lukion kuvataidelinjalle.

Lukion jälkeen suuntasin monien yllätykseksi opiskelemaan teologiaa Itä-Suomen yliopistoon, Joensuuhun. Vuonna 2015 aloin luomaan opiskelujen lomassa ihka ensimmäistä yksityistaidenäyttelyäni. Näyttely oli nimeltään ”Armoa!” ja se pohjautui pro gradu -tutkielmaani ”Eläinrakas Jumala – Andrew Linzeyn teologiset perusteet eläinten oikeuksien edistämiselle kristillisenä velvollisuutena”. Sen tavoitteena oli herättää pohdintaa eläinten oikeuksista kristillisestä näkökulmasta. Valmistuin teologian maisteriksi huhtikuussa 2016, ja  akryylimaalauksista koostuvan Armoa!-näyttelyn avajaisia vietettiin lokakuussa 2017.

Pääasiallinen tekniikkani on akryylimaalaaminen kankaalle, mutta lisäksi teen yksityishenkilöiden ja yritysten tilaamia kuvituksia muun muassa lyijykynäpiirroksina.

Teoksiani on ollut esillä erilaisissa tapahtumissa, kahvilassa, kirjastossa ja kirkossa. Asun ja työskentelen Joensuussa.

Ansioluettelo on nähtävissä täällä.


TAITEESTANI


Luon taidetta ja kuvituksia sekä omaehtoisesti että tilauksesta. Teen maalaukseni akryyliväreillä ja piirrokseni pastelli- sekä lyijykynillä. Pyrin käyttämään vain vegaanisia ja eläinkokeettomia materiaaleja sekä välineitä. Listan vegaanisista taidetarvikkeista löydät klikkaamalla tästä.

Taiteeni keskeisiä piirteitä ovat liukuva värien käyttö, vahvoilla ääriviivoilla leikittely sekä naivistiset piirteet ja muodot realismiin sekoittuneena. Taiteeni on esittävää, ja haluan tuoda siinä esiintyvät abstraktit tunteet ulkoisesti tarkkailtaviksi, ikään kuin sivustaseuraajan silmin.

Asioiden käsitteleminen vastakohtien kautta kiehtoo minua: Armoa!-näyttelyn teoksissa tuon katkeruuden näkyviin lohdun muodossa, ja toisin päin. Pohdin sielun roolia arkipäivän materialismissa.

Analyyttinen otteeni maailmaan tulee ilmi taiteessani ja kätkenkin teoksiini paljon intertekstuaalisia viittauksia sekä tarkoituksellisia symboleja. Toisaalta haluan jättää katsojalle tilaa hengittää, tulkita.

Tilaustöitä lukuun ottamatta tuotantoni on yhteiskuntakriittistä. Tavoitteeni on tuoda esiin piileviä rakenteita sekä ristiriitoja. Taiteilijana haluan lohduttaa, voimauttaa ja laittaa ”pyöriä pyörimään” rohkaisemalla toimimaan epäoikeudenmukaisuuksia vastaan.


TILAUSTYÖT


Olen innokas ottamaan vastaan uusia projekteja! Piirtäminen on aina ollut lähellä sydäntäni ja olen tehnyt sitä pienestä pitäen. Vuonna 2010 kiinnostuin myös maalaamisesta, ja sen jälkeen sivellin onkin viuhunut sinne tänne. Tilaustöiden tekemisestä minulla on kokemusta vuodesta 2012. Olen toteuttanut niitä  niin yksityishenkilöille kuin yrityksillekin. Pääosin teen lyijykynämuotokuvia, mutta muunlaisiakin hommia on tullut toteutettua. Esimerkiksi vuoden 2017 toukokuussa valmistin Refresco Finland Oy:lle mehupurkkikuvituksia pastelliliiduin. 


ARVOT


Eettiset ja ekologiset arvot ovat minulle tärkeitä, ja pyrin ottamaan ne tarkasti huomioon työskennellessäni  – suosin kierrättyjä materiaaleja, enkä esimerkiksi käytä eläinperäisistä ainesosista valmistettuja maaleja tai siveltimiä. Taiteella ansaitulla tuotollani tuen hyväntekeväisyyskohteita.


TAIDENÄYTTELYT


Kuten edellä on jo mainittu, keskityin vuosina 2015-2017 luomaan ensimmäistä yksityistaidenäyttelyäni, nimeltään ”Armoa!”. Sen avajaisia vietettiin Joensuussa eläinten päivänä 4.10.2017. Armoa! kutsuttiin esille Helsingin Paavalinkirkon aulagalleriaan maaliskuuksi 2018.

Toukokuussa 2018 aloin luomaan toista näyttelyäni. Näyttely on  nimeltään Haluan suojella, ja siinä pohditaan eläinten asemaa ja itseisarvoa yksityishenkilöiden näkökulmasta käsin.


HAASTATTELUT JA ARTIKKELIT