Haluan suojella, 2020

Haluan suojella -taidenäyttely ottaa kantaa eläinten oikeuksien puolesta.

Näyttely koostuu akryylimaalauksista, joissa jokaisessa eläinten oikeuksia puolustava ihminen poseeraa valitsemansa eläimen kanssa, ikään kuin suojellen tätä.

7305 valkoista pistettä, 2018

Näyttelyn tarkoitus on herättää uteliaisuus muotokuvissa esiintyvien ihmisten ajattelua kohtaan ja siten rohkaista pohtimaan eläinten itseisarvon merkitystä niitä puolustavien ihmisten kautta.

Muotokuvissa esiintyvät ihmiset pyrkivät edistämään eläinten oikeuksia omassa elämässään. Olen etsinyt heitä sekä nettisivujeni että sosiaalisen median kautta, ja haastatellut tähän mennessä 12 henkilöä. Haastatteluissa olen tiedustellut muun muassa mikä sai heidät ryhtymään toimiin eläinten puolesta, millaisia nuo toimet ovat, mitä eläintä he nimenomaan haluaisivat suojella ja millaisia tuntemuksia eläinten oikeuksien edistäminen heissä herättää. Maalaan teoksiini palan heidän tarinaansa.

Haluan toteuttaa näyttelyn tuodakseni esiin yhteiskunnassamme vallitsevan mielenkiintoisen ristiriidan: suhtaudumme eläimiin samaan aikaan sekä ainutlaatuisina yksilöinä ja perheenjäseninä että raaka-aineina ja ravintona, jotka uusiutuvat tarvittaessa. Yksilökeskeinen ajattelu, uusi tieto eläimistä ja lemmikkieläimiin tutustuminen haastavat ajattelumme esimerkiksi lihansyönnistä normina. Samaan aikaan eläinten puolustamista pidetään kuitenkin naiivina ja yksinkertaisena tapana käsittää maailmaa. Eläinaktivistit niputetaan usein osaksi saman ikäisiä, -näköisiä ja samojen syiden sekä tunteiden pohjalta liikehtivää massaa. Yllätyin, että mallit itsekin ajattelivat näin: suuri osa haastateltavista sanoi heti ensimmäiseksi, että he tuskin ovat etsimiäni henkilöitä. He pitivät itseään vääränlaisina edustamaan eläinten oikeuksia puolustavia ihmisiä. Jokaisella ihmisellä on kuitenkin oma taustansa sekä omat rajansa ja periaatteensa, joiden nojalla toimia.

Näyttely on suunnattu ennen kaikkea satunnaisille ohikulkijoille, ja siksi pystytän sen useiden kaupunkien kirjastoihin ja muihin julkisiin näyttelytiloihin, vähintään kolmeen eri kaupunkiin. Tällä hetkellä suunnitelmissa ovat Joensuu, Oulu, Kokkola, Rovaniemi. Maalaustyyliini sekoittuu naivismia ja realismia, joka koskee myös osuvasti myös näyttelyn aihetta. Pelkän objektiivisen tarkastelun lisäksi haluan tuoda teoksissa näkyviin eläinten oikeuksia edistävien ihmisten tunteet, heidän kokemuksensa sekä ajatusmaailmansa.


Malliksi?
Mallina toimivien ihmisten on oltava henkilöitä, jotka pyrkivät edistämään eläinten oikeuksia omassa elämässään. Mikäli tunnistat itsesi kuvauksesta ja haluaisit malliksi, älä epäröi ottaa yhteyttä!

Kaikki taideteokset toteutetaan vegaanisin tai kierrätetyin työskentelyvälinein.